Križni put u Stocu: Prekrajanje historije ili vjersko pravo?

U Stocu ponovno rastu političke tenzije u vezi s historijskom baštinom.

Povezane

Općina Stolac u BiH ima rok od 30 dana da ukloni križ podignut prije 20 godina unutar zidina Starog grada, prostoru koji je u međuvremenu proglašen nacionalnim spomenikom. Trebao je biti uklonnjen prije 16 godina, ali se to nije dogodilo.  Ivan Pavković donosi priču o dugogodišnjem sporu hrvatske i bošnjačke politike u tom gradiću.  

Dio zemljišta Nacionalnog spomenika Starog grada u Stocu Općina je prodala Župnom uredu. Riječ je o zemljištu koje je godinama predmet sporenja. Crkva je početkom dvije hiljaditih tu postavila križeve, građani su protestovali, rušili ih, da bi ih inspekcija 2004. proglasila nelegalnim, jer su, kako je navedeno, u pojasu nacionalnog spomenika.

Općinsko vijeće Stolac pravo korištenja zgrade nekadašnje Koštane bolnice, koja je uknjižena kao državni vlasništvo BiH, prenijelo je na tu općinu. Riječ je o zgradi u kojoj je bio logor HVO-a, a lokalne vlasti godinama odbijaju da ustupe taj prostor udruženju logoraša. To je izazvalo reakciju ne samo opozicije, već i bivših logoraša. Izvještava Sinan […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO