Postignut dogovor o datumu održavanja izbora u Sjevernoj Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji počeli su teći rokovi za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora 5. jula, nakon što je u subotu završeno vanredno stanje. Najveća opozicijska stranka VMRO-DPNE traži odgađanje izbora, a Državna izborna komisija još nije održala sjednicu na kojoj treba utvrditi rokove provođenja predizbornih aktivnosti. Vlada je 21. marta prekinula sve aktivnosti oko izbora zbog […]

U Sjevernoj Makedoniji počeli su teći rokovi za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora 5. jula, nakon što je u subotu završeno vanredno stanje.

Najveća opozicijska stranka VMRO-DPNE traži odgađanje izbora, a Državna izborna komisija još nije održala sjednicu na kojoj treba utvrditi rokove provođenja predizbornih aktivnosti. Vlada je 21. marta prekinula sve aktivnosti oko izbora zbog epidemije korona virusa i saopćila da će proces biti nastavljen nakon završetka izvanrednog stanja u zemlji. Očekuje se da političke stranke iz vlasti i opozicije SDSM i VMRO-DPMNE postignu dogovor o datumu za održavanje izbora.

U Skoplju je Milka Smilevska.