Marinović o sporu države i SPC-a oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti

U Crnoj Gori su za danas najavljene protestne vjerske šetnje – litije, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve protiv Zakona o slobodi veroispovijesti.  Policija je saopštila da neće dozvoliti okupljanja sa više od 200 ljudi, što je u suprotnosti sa mjerama za suzbijanje korona virusa, kao i da će svi odgovorni biti procesuirani. Vlada je izvijestila […]

U Crnoj Gori su za danas najavljene protestne vjerske šetnje – litije, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve protiv Zakona o slobodi veroispovijesti. 

Policija je saopštila da neće dozvoliti okupljanja sa više od 200 ljudi, što je u suprotnosti sa mjerama za suzbijanje korona virusa, kao i da će svi odgovorni biti procesuirani.

Vlada je izvijestila da je Crkva odbila prijedlog države o obustavi primjene Zakona, dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni i Evropski sud za ljudska prava.

Episkopski savjet, pak, tvrdi da je reč o politikantskoj zloupotrebi pred izbore, kao i da je 12. juli krajnji rok da se Vlada izjasni o njihovom prijedlogu izmjena zakona.

Više informacija iz Podgorice donosi Milica Marinović.