U doba korone i afera o reformi bh. pravosuđa niko ne govori

Iako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine usvojilo zaključak kojim odbija saradnju s Privremenom istražnom komisijom Parlamentarne skujpštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad pravosuđem, danas je pred tom komisijom svjedočio član VSTV-a i sudija Suda Bosne i Hercegovine Dragomir Vukoje. Kritizirajući rad Tužilaštva, Vukoje je rekao da se ne sjeća kada je dobio optužnicu za visoku […]

Iako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine usvojilo zaključak kojim odbija saradnju s Privremenom istražnom komisijom Parlamentarne skujpštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad pravosuđem, danas je pred tom komisijom svjedočio član VSTV-a i sudija Suda Bosne i Hercegovine Dragomir Vukoje.

Kritizirajući rad Tužilaštva, Vukoje je rekao da se ne sjeća kada je dobio optužnicu za visoku ili srednju korupciju te da se uglavnom bavi ratnim zločinima.

Još oštriji u kritici bio je sudija Osnovnog suda Brčko distrikta Nedeljko Tabaković, koji je stanje u pravosuđu nazvao katastrofalnim.

Bh. pravosuđe je kritizirano i u posljednjim izvještajima OSCE-a i Evropske komisije o napretku zemlje.

Insistira se na reformama, s fokusom na strožu provjeru integriteta nositelja pravosudnih funkcija i donošenju novog Zakona o VSTV-u.

Pravosuđe se, nakon niza afera u čijem se središtu našao predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, suočava s dubokim nepovjerenjem javnosti.

Izvještava Arduana Pribinja.