Bugarska traži da S. Makedonija prihvati da je makedonski jezik dijalekt bugarskog

U Skoplju je počela sjednica zajedničke komisije makedonskih i bugarskih historičara o spornim historijskim i obrazovnim pitanjima između dvije zemlje. Tokom dvodnevnog zasjedanja bit će raspravljano o događajima i ličnostima iz 19. i početka 20. vijeka. Na posljednjem sastanku, prije skoro godinu dana, došlo je do neslaganja oko etničke pripadnosti historijske ličnosti Goce Delčev, revolucionara […]

U Skoplju je počela sjednica zajedničke komisije makedonskih i bugarskih historičara o spornim historijskim i obrazovnim pitanjima između dvije zemlje.

Tokom dvodnevnog zasjedanja bit će raspravljano o događajima i ličnostima iz 19. i početka 20. vijeka. Na posljednjem sastanku, prije skoro godinu dana, došlo je do neslaganja oko etničke pripadnosti historijske ličnosti Goce Delčev, revolucionara koji se borio za autonomiju Makedonije u okviru Osmanskog Carstva krajem 19. i početkom 20. vijeka. Razgovori se održavaju nakon što je Bugarska poslala Briselu memorandum u kojem se negira postojanje makedonskog jezika i makedonske nacije, te traži da ova pitanja budu uvrštena u pregovarački okvir za početak pregovora Sjeverne Makedonije za članstvo.

Milka Smilevska izvještava iz Skoplja.