Ministarstvo odbrane Srbije ograđuje centre za izbjeglice žilet-žicom

Ministarstvo odbrane Srbije kupuje gotovo dvije i po tone žilet-žice za ograđivanje prihvatnih centara za izbjeglice i tražioce azila.

Povezane

U opštini Kanjiža, gradiću na sjeveru Srbije, posljednjih sedmica bilježi se veći priliv migranata i izbjeglica. Zbog blizine granice sa Evropskom unijom, gradski čelnici kažu da ih svakog dana dođe po nekoliko stotina, kao i da uglavnom provode vreme na otvorenom. Zbog toga je Opština zatražila od MUP-a da što prije poveća broj policijskih službenika.

Od zvaničnog zatvaranja tzv. balkanske izbjegličke rute prošle su dvije godine. No, iako u neuporedivo manjoj mjeri, priliv izbjeglica i migranata na područje Balkana, pa tako i Srbije, nikada nije stao. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se trenutno nalazi nešto više od tri hiljade izbjeglica i migranata. No, prema nepisanom pravilu, dolaskom proljeća ilegalne rute […]

Mađarska je od početka godine smanjila broj izbjeglica koje iz Srbije propušta na graničnim prijelazima Horgoš i Kelebija.  Iako u Srbiji trenutno više od 4.000 izbjeglica čeka na priliku da nastavi put dalje prema Evropi, nerijetko samo jedan dnevno ima priliku preći u Mađarsku. Prilog Jelene Glušac.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO