Abbas u UN-u: Odbacujemo izraelsko-američki plan čiji je cilj okončanje Palestine

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas obratio se Vijeću sigurnosti UN-a u znak protesta protiv mirovnog plana Donalda Trumpa.

Povezane

Američki predsjednik Donald Trump je u svom planu odredio gradić Abu Dis na okupiranoj Zapadnoj obali kao mogući glavni grad palestinske države. Ali, kako Mohammed Jamjoom izvještava, tamošnji stanovnici kažu da je samo jedan glavni grad Palestine.

Mirovni prijedlog Donalda Trumpa omogućava Izraelu da anektira velike dijelove palestinske zemlje. Benjamin Netanjahu predstavio je plan kao potvrdu svog vodstva, a očekuje se da će to koristiti u kampanji za martovske izbore. Ujedinjene nacije odbacile su Trumpov plan, rekavši da bi izraelsko-palestinski sukob trebalo da bude riješen na osnovu međunarodnog prava i rezolucija UN-a.

Ubrzo nakon objave mirovnog plana Palestinci su, protestujući diljem okupirane Zapadne obale i u Pojasu Gaze, izrazili svoj stav prema mirovnom planu. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je kako američki plan neće uspjeti te da će završiti na “smetljištu historije”. Trumpov plan je nazvao “šamarom”, a ne “dogovorom stoljeća”, te najavio nastavak borbe protiv izraelske […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO