Skenderagić: Najzahtjevnija etapa Marša mira

U toku je druga etapa Marša mira, kojim se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, a u okviru 24. godišnjice tog zločina koji je počinila Vojska Republike Srpske.   Više od 5.000 učesnika iz cijelog svijeta jutros je krenulo iz sela Liplje kod Zvornika, a u poslijepodnevnim satima bi trebali stići u Mravinjce kod Konjević-Polja. Druga etapa […]

U toku je druga etapa Marša mira, kojim se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, a u okviru 24. godišnjice tog zločina koji je počinila Vojska Republike Srpske.  

Više od 5.000 učesnika iz cijelog svijeta jutros je krenulo iz sela Liplje kod Zvornika, a u poslijepodnevnim satima bi trebali stići u Mravinjce kod Konjević-Polja.
Druga etapa je najteža na putu dugom stotinu kilometara. Učesnici se kreću istim putem, samo u suprotnom smjeru, kojim su se u julu 1995. Srebreničani pokušali probiti do teritorija pod kontrolom Armije BiH, nakon što je Vojska RS-a zauzela Srebrenicu. Od gotovo 15.000, koliko ih je tada krenulo, nakon šest dana pješačenja, u Nezuk kod Tuzle je stiglo blizu 3.500 njih.

Više informacija donosi Emir Skenderagić.