Radnici ‘Aluminija’ u krugu preduzeća čekaju ponoć

Specijalna policija iz HNK uz upotrebu sile deblokirala je magistralni put nedaleko od Mostara, koji su radnici Aluminija više od četiri sata držali pod blokadom. Policija je prvo vozilima pokušala da otvori cestu, ali dio radnika Aluminija sjeo je na put te su specijalci sklanjali jednu po jednu osobu. Tako je došlo i do naguravanja u […]

Specijalna policija iz HNK uz upotrebu sile deblokirala je magistralni put nedaleko od Mostara, koji su radnici Aluminija više od četiri sata držali pod blokadom.
Policija je prvo vozilima pokušala da otvori cestu, ali dio radnika Aluminija sjeo je na put te su specijalci sklanjali jednu po jednu osobu.
Tako je došlo i do naguravanja u kojem je nekoliko osoba povrijeđeno. 900 radnika Aluminija traži da se riješi problem snabdijevanja strujom, što, prema najavama, prestaje u ponoć i u praksi znači gašenje peći i prestanak proizvodnje. Pregovori vlade FBiH sa švajcarskom firom Glenocore su propali, ali se najavljuju razgovori sa drugim investitorima. Dug Aluminija iznosi blizu 200 miliona eura. 

U Mostaru sve prati Ivan Pavković.