‘Aluminij’ čeka gašenje, struja osigurana do ponoći

Deblokiran je magistralni put kod Mostara. Policijske snage obezbijedile su normalizaciju saobraćaja nakon blokade radnika Aluminija. Aluminij ima obezbijeđenu isporuku električne energije do večeras u ponoć, nakon čega bi pogon mogao da bude isključen sa mreže, što bi značilo kraj nekada uspješne kompanije. Vlada Federacije BiH vlasnica je 44 posto akcionarskog kapitala u Aluminiju, koliko imaju […]

Deblokiran je magistralni put kod Mostara. Policijske snage obezbijedile su normalizaciju saobraćaja nakon blokade radnika Aluminija.
Aluminij ima obezbijeđenu isporuku električne energije do večeras u ponoć, nakon čega bi pogon mogao da bude isključen sa mreže, što bi značilo kraj nekada uspješne kompanije.
Vlada Federacije BiH vlasnica je 44 posto akcionarskog kapitala u Aluminiju, koliko imaju i mali akcionari, dok Vlada Hrvatske posjeduje preostalih 12 odsto.
Pomoći, a ni zainteresovanog kupca za tu kompaniju do ovog trenutka nema.
Radnici traže pomoć federalne Vlade, iz koje poručuju da će u petak raspravljati o situaciji u tom preduzeću, ali uposleni strahuju da će biti prekasno.