Beč Neumann: Ne odustaje se od ideologije koja je omogućila genocid

U BiH je Dan žalosti povodom godišnjice i ukopa. U genocidu u Srebrenici, u julu 1995. godine ubijene su 8.372 osobe. Ove godine u Potočarima biće ukopani posmrtni ostaci 33 ubijenih. Do sada su u Memorijalnom centru sahranjeni posmrtni ostaci 6.610 žrtava. Uglavnom nekompletni, jer je većina žrtava pronađena u sekundarnim masovnim grobnicama. U Identifikacionom […]

U BiH je Dan žalosti povodom godišnjice i ukopa. U genocidu u Srebrenici, u julu 1995. godine ubijene su 8.372 osobe.

Ove godine u Potočarima biće ukopani posmrtni ostaci 33 ubijenih. Do sada su u Memorijalnom centru sahranjeni posmrtni ostaci 6.610 žrtava. Uglavnom nekompletni, jer je većina žrtava pronađena u sekundarnim masovnim grobnicama.

U Identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identifikovanih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka, porodice se još nisu odlučile za ukop.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, i dalje se traga za više od 1.000 ubijenih Srebreničana.

Naša gošća u Beogradu je Janja Beč Neumann – sociološkinja, istraživačica genocida, autorka i kodirektorka postdiplomskog kursa “Ratni zločini, genocid i sjećanja: Korijeni zla – želim razumjeti” na više univerziteta u svijetu, inače, nominovana za Nobelovu nagradu za mir 2005. i počasna građanka opštine Ključ 2005.