Sukobi u Libiji: Snage libijske vlade oslobodile Gharyan

Sjedinjene Američke Države su pokrenule istragu o tome odakle snagama umirovljenog libijskog generala Khalifa Haftara američko oružje. Oružje je pronađeno nakon što su snage libijske vlade osvojile grad Gharyan. Mediji su prikazali slike američkih protutenkovskih raketnih bacača namijenjenih vojsci Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ako se ispostavi da su Emirati poslali oružje, to bi predstavljalo kršenje sporazuma […]

Sjedinjene Američke Države su pokrenule istragu o tome odakle snagama umirovljenog libijskog generala Khalifa Haftara američko oružje.

Oružje je pronađeno nakon što su snage libijske vlade osvojile grad Gharyan. Mediji su prikazali slike američkih protutenkovskih raketnih bacača namijenjenih vojsci Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Ako se ispostavi da su Emirati poslali oružje, to bi predstavljalo kršenje sporazuma o prodaji oružja sa SAD-om i embarga UN-a na oružje uvedenog 2011. godine.

Al Jazeera je posjetila oslobođeni grad Gharyan južno od Tripolija, važno uporište i logistički centar za napade snaga odanih generalu Haftaru.

Gubitak Gharyana je veliki udarac pobunjenicima.