Ristovska: EU nije održala riječ o otvaranju pregovora

Njemački parlament najavio je da će donijeti odluku o odobrenju početka pristupnih pregovora Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom u septembru. To je potvrdila i kancelarka Angela Merkel na sastanku s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom u Berlinu. Merkel je istakla da je ta zemlja ispunila očekivanja i da Berlin pozitivno gleda na postignuti napredak. Zaev […]

Njemački parlament najavio je da će donijeti odluku o odobrenju početka pristupnih pregovora Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom u septembru.

To je potvrdila i kancelarka Angela Merkel na sastanku s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom u Berlinu. Merkel je istakla da je ta zemlja ispunila očekivanja i da Berlin pozitivno gleda na postignuti napredak. Zaev je u Berlinu došao da traži podršku njemačke kancelarke kako bi pregovori počeli u julu. Za to je potrebno da se prethodno usaglase sve članice Unije, o čemu bi, kako je najavljeno, trebalo da raspravljaju na samitu ovog mjeseca. Evropska komisija u maju je formalno uputila ovaj prijedlog.

Naša gošća u Skoplju je Malinka Ristovska iz Instituta za evropsku politiku.