Abdelwahed: Krajnje napeta situacija u Tripoliju

Vlada u Tripoliju, koja ima potporu UN-a, proglasila je izvanredno stanje zbog toga što su se trupe lojalne ratnom vođi Halifi Haftaru približile glavnom gradu Libije. Haftarovi su vojnici na internetu objavili videosnimku na kojoj je prikazan veliki konvoj vozila s teškim naoružanjem. Iako je Haftarovo uporište na istoku zemlje, on je naredio svojim snagama […]

Vlada u Tripoliju, koja ima potporu UN-a, proglasila je izvanredno stanje zbog toga što su se trupe lojalne ratnom vođi Halifi Haftaru približile glavnom gradu Libije.
Haftarovi su vojnici na internetu objavili videosnimku na kojoj je prikazan veliki konvoj vozila s teškim naoružanjem. Iako je Haftarovo uporište na istoku zemlje, on je naredio svojim snagama da krenu ka zapadu u pravcu Tripolija, kako bi se, prema njegovim riječima, borili protiv “preostalih terorističkih skupina”. Haftarove trupe imaju podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Egipta. Glavni tajnik UN-a Antonio Gutereš, koji je u posjetu Libiji s ciljem sprječavanja sukoba između suparničkih vlada, poziva na smirivanje napetosti.

Iz Tripolija se javio Al Jazeerin reporter Mahmoud Abdelwahed.