Subotić o sastanku lidera iz regije sa Merkel i Macronom

Predsjednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana razgovarat će u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Iako je najavljeno da će se razgovarati o evropskoj perspektivi Balkana, pažnja će biti usmjerena na delegacije Beograda i Prištine i pokušaju dužnosnika Evropske unije da ožive dijalog Srbije i Kosova koji je prekinut prošle […]

Predsjednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana razgovarat će u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Iako je najavljeno da će se razgovarati o evropskoj perspektivi Balkana, pažnja će biti usmjerena na delegacije Beograda i Prištine i pokušaju dužnosnika Evropske unije da ožive dijalog Srbije i Kosova koji je prekinut prošle godine.

Predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci rekli su ranije da ništa ne očekuju od ovog sastanka, dok su iz Bundestaga upozorili Beograd i Prištinu da će, ako ne pokažu kooperativnost njihova evropska perspektiva biti stavljena ad akta. 

U Berlinu je Marko Subotić.