Protest novinara u Beogradu: Atmosfera straha kao prije 20 godina

Protest “Zaustavite nasilje nad novinarima” organizovao je sedmičnik ‘Vreme’ nakon posljednjeg u nizu napada.

Ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu protestovali su novinari.
Protest “Zaustavite nasilje nad novinarima” organizovao je sedmičnik “Vreme” nakon posljednjeg u nizu napada na njegove novinare. Kako se navodi u saopštenju, nakon višegodišnjeg trpljenja prijetnji, uvreda, zastrašivanja i pritisaka, koji najčešće dolaze sa društvenih mreža i prolaze bez ikakve reakcije policije i tužilaštva, organizatori okupljanja došli su pred Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da podsjete – da novinari postoje. 

Protest je pratila Jelena Glušac.

 


Povezane

Zbog uvreda i teških optužbi koje na račun čelnika opozicije mjesecima iznose predstavnici vlasti u Srbiji, čelnici Saveza za Srbiju dosad su podnijeli više od deset tužbi, od kojih su neke i dobili. Iako iz sedmice u sedmicu stižu sve ozbiljnije optužbe na njihov račun, institucije ne reagiraju.

Published On 18 Apr 2019

U novom izvještaju “Reportera bez granica” o slobodi medija, navodi se da je sve manji broj zemalja u kojima novinari mogu slobodno raditi. U priopćenju ističu da neprijateljstvo političkih čelnika prema medijima potiče sve češće nasilje koje novinarima stvara nivo straha i opasnosti bez presedana. Upozoravaju na rast nasilja diljem svijeta, kao i da je […]

Published On 18 Apr 2019

Nacrtom nove Medijske strategije u Srbiji obuhvaćeni su i mediji koji izvještavaju na jezicima nacionalnih manjina. Njihovi osnivači – vijeća nacionalnih manjina, oštro se protive pojedinim predloženim rješenjima. Dok u vijećima tvrde da Strategija ugrožava manjinska prava, medijski stručnjaci napominju da je cilj tog dokumenta smanjiti politički utjecaj na medije. Opširnije u priči Natalije Lučić.

Published On 17 Apr 2019
Više iz rubrike reporteri
POPULARNO