Komičar Zelenski osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Ukrajini

U Ukrajini su održani predsjednički izbori.  Nakon prebrojane dvije trećine listića, najviše glasova ima nezavisni kandidat Volodimir Zelenski, bivši stand-up komičar, bez stranačke podrške, kojem se u kampanji zamjerao nedostatak vizije vođenja države. S njim će u drugi krug dosadašnji predsjednik Petro Porošenko. Tokom kampanje suočavao se s optužbama za korupciju. Nedovoljno za drugi krug […]

U Ukrajini su održani predsjednički izbori. 

Nakon prebrojane dvije trećine listića, najviše glasova ima nezavisni kandidat Volodimir Zelenski, bivši stand-up komičar, bez stranačke podrške, kojem se u kampanji zamjerao nedostatak vizije vođenja države. S njim će u drugi krug dosadašnji predsjednik Petro Porošenko. Tokom kampanje suočavao se s optužbama za korupciju.

Nedovoljno za drugi krug imala je Julija Timošenko, koja je nakon “Naranđaste revolucije” dva puta bila premijerka Ukrajine, a onda osuđena na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja u poslovanju s plinom s Rusijom. Proruski kandidat Jurij Bojko četvrti je po osvojenim glasovima.

Komičar Zelenski kaže kako je to veliki korak prema pobjedi u drugome krugu, u kojemu će se suočiti s aktualnim predsjednikom Petrom Porošenkom.