Gastarbajterske priče: Zavičaj – 4. epizoda

Taksist Goran Pavlović vodi svoju buduću ženu, Ruskinju Snježanu, prvi put kod vračare Vladice.

Taksist Goran Pavlović vodi svoju buduću ženu, Ruskinju Snježanu, prvi put kod vračare Vladice. Goran objašnjava Snježani da on često odlazi kod vračara po pomoć i savjet. Vladica otvara karte Snježani. Hvali se da ih je zapravo ona spojila, odnosno da je svojim bajalicama omogućila Goranu da on izabere baš nju. Vladica zatim tumači karte. Priča im o tome da će imati mnogo neprijatelja, koji će zbog ljubomore htjeti rasturiti njihov brak.

Nakon sesije kod Vladice, Goran i Snježana voze se kući. Snježana jako kritikuje Gorana zbog navike da posjećuje vračare, tvrdeći da je to protivno pravoslavlju. Goran je prinuđen čvrsto joj obećati da više neće posjećivati vračare.

Goran vodi Snježanu u svoj zavičaj da joj pokaže gdje je rođen i odrastao i upozna je s majkom i rođacima. Ujutro se raspituje kod majke o njenim prvim dojmovima o Snježani. Goranova majka oduševljena je budućom snahom i kaže im da od njih očekuje unuče. Poslije Goran vodi Snježanu u obilazak dvorišta i kuće, koju je on kao gastarbajter izgradio radeći u Beču. Potom je vodi kroz selo. Shvatamo da većina komšija ne živi ovde nego rade u inozemstvu, dok su kuće prazne.

U Beču Milenko u goste prima jednu sredovječnu ženu. Ona mu donosi poklon. Shvatamo da su ona i Milenko u emotivnoj vezi. Milenko pokušava pobijediti osjećaj usamljenosti. Pratimo njenu ispovijed o životu u Beču, poslu, identičnom osjećaju usamljenosti i nostalgiji.