Zabrana mise u Bleiburgu, Koruška crkva protiv fašističkih ideja

Biskupija Gurk-Klagenfurt odbila je dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se ove godine 18. maja služi misa na komemoraciji za žrtve Bleiburga.   U njihovom saopštenju se navodi da je misa dio događaja koji se koristi u političke svrhe i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju historije. Ukupna slika događaja na […]

Biskupija Gurk-Klagenfurt odbila je dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se ove godine 18. maja služi misa na komemoraciji za žrtve Bleiburga.  
U njihovom saopštenju se navodi da je misa dio događaja koji se koristi u političke svrhe i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju historije.
Ukupna slika događaja na Bleiburškom polju šteti ugledu Katoličke crkve i ako se izda dozvola za služenje mise, navodi se da bi ona mogla poslužiti tome da se Katoličkoj crkvi u Koruškoj prigovori tolerisanje korištenja mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkim idejama.

Više informacija ima Nikolina Zavišić.