Deset godina neprovođenja presude ‘Sejdić-Finci’

 U BiH se 130.000 stanovnika izjašnjava kao Ostali, zbog čega se ne mogu kandidovati za najviše državno tijelo.

Povezane

O tome kako poboljšati sistem implementiranja Konvencije za ljudska prava i posljedično presuda Suda u Strasbourgu, dva je dana u Briselu razgovaralo 47 ministara pravosuđa zemalja članica Vijeća Evrope s predsjednicima i predstavnicima ključnih evropskih institucija.Ukupno, naime, gotovo 11.000 presuda čeka na implementaciju.Među njima je i slučaj Sejdić – Finci. 

Na prijedlog SDP-a BiH za rješavanje slučaja „Sejdić-Finci”, reagirale su i stranke u Republici Srpskoj. Vladajući SNSD, kao i predstavnici opozicije ne prihvataju SDP-ovo rješenje. Gost u studiju Al Jazeere je bio Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle – politički analitičar i bivši predsjednik Izborne komisije BIH.

Neki mediji na Balkanu predmet su političkih igara, a njihovi vlasnici ne rade u službi demokratije, kazala je za Al Jazeeru zastupnica u Evropskom parlamentu (EP) Doris Pack. Pack, koja je i izvjestiteljica EP-a za Bosnu i Hercegovinu, te predsjednica parlamentarnog odbora za kulturu i obrazovanje, u četvrtak je u Zagrebu govorila na konferenciji novoformiranog […]

Više iz rubrike reporteri
POPULARNO