Anđelić: Samo da se ne spoje u nacionalsocijalizam

U Ujedinjenom Kraljevstvu glasa se na prijevremenim parlamentarnim izborima, ključnim za izlazak zemlje iz Evropske unije. Konzervativni premijer Boris Johnson nada se da će dobiti većinu kako bi sproveo Sporazum o Brexitu i 31. januara napustio Uniju, a njegov laburistički protivnik Jeremy Corbyn u slučaju pobjede obećava novi referendum. Izbori su sazvani kako bi se […]

U Ujedinjenom Kraljevstvu glasa se na prijevremenim parlamentarnim izborima, ključnim za izlazak zemlje iz Evropske unije.

Konzervativni premijer Boris Johnson nada se da će dobiti većinu kako bi sproveo Sporazum o Brexitu i 31. januara napustio Uniju, a njegov laburistički protivnik Jeremy Corbyn u slučaju pobjede obećava novi referendum. Izbori su sazvani kako bi se prevazišla blokada parlamenta, u kojem manjinska vlada nije uspela da progura zakone koji regulišu izlazak iz Evropske unije. Pravo glasa u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj ima gotovo 46 miliona glasača, koji biraju 650 predstavnika u Donji dom Parlamenta.

Gost Vijesti Al Jazeere je Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa Univerziteta Regent`s u Londonu.