Lučić: Trudnice i porodilje protestuju nezadovoljne malim naknadama

U Beogradu je počeo protest inicijative “Mame su zakon”, koja traži izmjenu zakona o finansijskoj podršci porodicama s djecom. Zakon koji se u Srbiji primjenjuje 17 mjeseci izazvao je nezadovoljstvo velikog broja trudnica i porodilja, koje smatraju da im je nanesena šteta načinom obračuna naknada za trudničko i porodiljsko odsustvo. Traže izmjenu sporne odredbe prema […]

U Beogradu je počeo protest inicijative “Mame su zakon”, koja traži izmjenu zakona o finansijskoj podršci porodicama s djecom.

Zakon koji se u Srbiji primjenjuje 17 mjeseci izazvao je nezadovoljstvo velikog broja trudnica i porodilja, koje smatraju da im je nanesena šteta načinom obračuna naknada za trudničko i porodiljsko odsustvo. Traže izmjenu sporne odredbe prema kojoj žena mora da ima najmanje 18 mjeseci radnog staža kako bi imala pravo na nadoknadu u visini plate koju su dobijale prije porodiljskog odsustva. Prijedlog izmjena i dopuna tog zakona do sada nije stigao u skupštinsku proceduru iako su nadležna ministarstva više puta obećavala da će promijeniti sporne odredbe.

Protest prati Natalija Lučić.