Puljić: Trump i Erdogan žele uspostaviti bolje odnose

Donald Trump je u Bijeloj kući ugostio predsjednika Turske Erdogana. Trump je govorio o povlačenju američkih trupa s tursko-sirijske granice i borbi protiv grupe ISIL. Naglasio je da održava prijateljske odnose s Erdoganom. Glavne teme bile su turska vojna operacija na sjeveru Sirije, organizacija FETO, koju je Ankara proglasila terorističkom, kupovina ruskog protiv-zračnog sistema S-400 […]

Donald Trump je u Bijeloj kući ugostio predsjednika Turske Erdogana.

Trump je govorio o povlačenju američkih trupa s tursko-sirijske granice i borbi protiv grupe ISIL. Naglasio je da održava prijateljske odnose s Erdoganom. Glavne teme bile su turska vojna operacija na sjeveru Sirije, organizacija FETO, koju je Ankara proglasila terorističkom, kupovina ruskog protiv-zračnog sistema S-400 i eventualna blokada kupovine američkih borbenih aviona F-35.

Sastanak se održava nakon burnih odnosa u posljednjih mjesec dana. Poslije turske ofanzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, Trump je uveo sankcije Turskoj, da bi ih potom ukinuo nakon sporazuma koji su u Ankari postigli potpredsjednik Pence i državni sekretar Pompeo.

U Washingtonu je Ivica Puljić.