Bandović: Novi model proširenja EU pod liderstvom Francuske

Novi francuski ambasador u Srbiji Jean-Louis Falconi izjavio je da je Francuska predložila Vijeću Evropske unije da razmotri ideju modernizacije procesa proširenja.    Ideja je da zemljama kandidatima, bude omogućeno da u onim oblastima u kojima su ispunile kriterije, počnu brže da koriste dobrobiti Unije, umjesto čekanja kraja procesa pridruživanja. Falconi je ukazao na to da […]

Novi francuski ambasador u Srbiji Jean-Louis Falconi izjavio je da je Francuska predložila Vijeću Evropske unije da razmotri ideju modernizacije procesa proširenja.   

Ideja je da zemljama kandidatima, bude omogućeno da u onim oblastima u kojima su ispunile kriterije, počnu brže da koriste dobrobiti Unije, umjesto čekanja kraja procesa pridruživanja.

Falconi je ukazao na to da zemlje kandidati čine značajne i duboke strukturalne reforme, ali korist – u vidu novca ili drugih pogodnosti – imaju tek na kraju procesa, koji je često birokratizovan.

 

O ideji novog procesa pristupanja razgovarali smo sa Igorom Bandovićem iz Savjetodavne grupe Balkan u Evropi, nekadašnjim programskim menadžerom Evropskog fonda za Balkan.