Kacarska: S. Makedonija jako puno učinila i sada je pred raskršćem

Evropski čelnici u Briselu se nisu uspjeli usaglasiti o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Francuska je ustrajala u stavu da još nije vrijeme za taj potez. Višesatni razgovori koji su trajali do ranih jutarnjih sati nisu rezultirali nikakvim zaključkom. Iako se očekivalo da bi se tema proširenja mogla nastaviti i drugi dan Briselskog […]

Evropski čelnici u Briselu se nisu uspjeli usaglasiti o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Francuska je ustrajala u stavu da još nije vrijeme za taj potez. Višesatni razgovori koji su trajali do ranih jutarnjih sati nisu rezultirali nikakvim zaključkom. Iako se očekivalo da bi se tema proširenja mogla nastaviti i drugi dan Briselskog samita, male su mogućnosti da se pomak dogodi.

Odluke iz Brisela se ne poklapaju s očekivanjima Sjeverne Makedonije, prva je reakcija predsjednika Steve Pendarovskog.

On je apelirao na građane da ne usmjeravaju svoje nezadovoljstvo prema određenim članicama Unije i ne kreiraju političke tenzije. Rekao je kako je najvažnije da zemlja potvrdi svoje pozicije u odnosu na evropske integracije, koje nemaju alternativu, i nastavi temeljne reforme društva. Pendarovski je pozvao čelnike svih stranaka da se ujedine o budućnosti države i u nedjelju održe zajednički sastanak.

Gošća Vijesti Al Jazeere je Simonida Kacarska, direktorica Centra za evropsku politiku.