Salkić: Proslava 9. januara neprihvatljiva s moralnog i pravnog aspekta

U Banjoj Luci se obilježava 9. januar, Dan bh. entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2015. proglasio neustavnim. Na Trgu Krajine održan je svečani defile pripadnika entitetskog MUP-a, vatrogasaca i Civilne zaštite. Svečanosti je prisustvovao i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, entitetska predsjednica Željka Cvijanović, kao i premijerka Srbije […]

U Banjoj Luci se obilježava 9. januar, Dan bh. entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2015. proglasio neustavnim.

Na Trgu Krajine održan je svečani defile pripadnika entitetskog MUP-a, vatrogasaca i Civilne zaštite. Svečanosti je prisustvovao i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, entitetska predsjednica Željka Cvijanović, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić. Devetog januara 1992. srpski odbornici u Bosni i Hercegovini donijeli su Deklaraciju o osnivanju Republike srpskog naroda u toj državi na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti te drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini. Taj praznik ne priznaju bošnjački i hrvatski političari u Republici Srpskoj jer ga smatraju neustavnim i diskriminirajućim za ostale narode u tom entitetu.

Gost u studiju bio je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.