Pribinja: Ustavni sud prvi se put očituje o jednom uputstvu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Apelaciju Ustavnom sudu na uputstvo CIK-a uputilo je 27 zastupnika SDA u Zastupničkom domu parlamenta Federacije. Smatraju da je raspodjela mandata u Domu naroda morala biti obavljena prema popisu iz 1991, a ne prema […]

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Apelaciju Ustavnom sudu na uputstvo CIK-a uputilo je 27 zastupnika SDA u Zastupničkom domu parlamenta Federacije. Smatraju da je raspodjela mandata u Domu naroda morala biti obavljena prema popisu iz 1991, a ne prema onom iz 2013, jer Aneks 7 nije proveden. Apelaciju na uputstvo CIK-a uputila je i Borjana Krišto iz HDZBiH. Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra, a zakonodavna vlast na federalnom i državnom nivou nije konstituirana jer se političari ne mogu dogovoriti o izmjeni Izbornog zakona, što je i preduvjet za rješavanje tog problema. Uslijed nepostojanja političkog dogovora, uputstvo o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH donio je CIK.

Arduana Pribinja ima više informacija o tom slučaju.