Pribinja: O apelaciji Borjane Krišto Ustavni sud raspravljat će u martu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio se nenadležnim u odnosu na apelaciju zastupnika SDA o pitanju uputstva Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda parlamenta Federacije BiH. Apelaciju Ustavnom sudu na uputstvo CIK-a uputilo je 27 zastupnika SDA u Zastupničkom domu parlamenta Federacije. Smatraju da je raspodjela mandata u Domu naroda morala biti obavljena prema popisu […]

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio se nenadležnim u odnosu na apelaciju zastupnika SDA o pitanju uputstva Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Apelaciju Ustavnom sudu na uputstvo CIK-a uputilo je 27 zastupnika SDA u Zastupničkom domu parlamenta Federacije. Smatraju da je raspodjela mandata u Domu naroda morala biti obavljena prema popisu iz 1991, a ne prema onom 2013, jer Aneks 7 nije proveden. Apelaciju na uputstvo CIK-a uputila je i Borjana Krišto iz HDZBiH. Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra, a zakonodavna vlast na federalnom i državnom nivou nije konstituirana jer se političari ne mogu dogovoriti o izmjeni Izbornog zakona, što je i preduvjet za rješavanje tog problema. Uslijed nepostojanja političkog dogovora, uputstvo o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH donio je CIK.

Arduana Pribinja ima više informacija o tom slučaju.