Kraj populističke koalicije u Italiji

Vladajuća koalicija raspala se 8. augusta, nakon što se krajnje desničarska Liga povukla iz vlasti.

Povezane

U italijanskom Senatu završilo je izlaganje izvještaja premijera Giuseppea Contea o stanju vlade, u toku je rasprava. Conte je prije nekoliko trenutaka najavio da će nakon debate predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli ponuditi ostavku.  Prije dvije sedmice došlo je do neslaganja u vladajućoj koaliciji. Desničarska “Liga” Mattea Salvinija podržala je projekat izgradnje željeznice za brzi voz […]

U Italiji počinje suđenje Domenicu Lucanu, gradonačelniku sela Rijace na jugu zemlje, optuženom za pomaganje ilegalnim imigrantima. Lucano je pretvorio Rijace u međunarodni simbol integracije kada je stotinama migranata i azilanata omogućio dolazak. Selo je danas političko ratište. 

Italijanska stranka Liga, nekad Sjeverna liga, počela je kao separatistički pokret za otcjepljenje sjevernog dijela zemlje, ali je u protekloj godini toj stranci porasla podrška na jugu Italije. Njen predsjednik Matteo Salvini postao je poslanik u regionalnom parlamentu u Kalabriji, a svoj program zasniva na borbi protiv imigracije, umjesto na suzbijanju organizovanog kriminala. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO