Pribinja: Mediji nisu imali pristup izvještaju o proširenju za zemlje zapadnog Balkana

Povjerenik za proširenje Evropske unije Johannes Hahn pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta predstavit će izvještaj o proširenju za zemlje zapadnog Balkana i Tursku. Ranije je Evropski parlament pozvao zemlje članice Unije da ovoga ljeta formalno počnu pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Očekuje se da Evropsko vijeće na samitu u junu donese tu odluku. Kosovo […]

Povjerenik za proširenje Evropske unije Johannes Hahn pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta predstavit će izvještaj o proširenju za zemlje zapadnog Balkana i Tursku.

Ranije je Evropski parlament pozvao zemlje članice Unije da ovoga ljeta formalno počnu pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Očekuje se da Evropsko vijeće na samitu u junu donese tu odluku. Kosovo se nada viznoj liberalizaciji, Srbija i Crna Gora otvaranju novih poglavlja, a Bosna i Hercegovina statusu kandidata. Na temelju Izvještaja o proširenju, Evropski parlament usvaja rezolucije o državama zapadnog Balkana, a zemlje članice odlučuju o daljnjim koracima u eurointegracijskom procesu tih država.

Više detalja iz Brisela donosi novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja.