Priča o jedinom ramazanskom topu u bivšoj Jugoslaviji

Korištenje ramazanskog topa bilo je zabranjeno za vrijeme bivše Jugoslavije, svugdje osim u Ljubuškom.

Povezane

Muslimani danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ramazanski bajram znači kraj posta i slijede dani veselja. Neizostavna poslastica koja se pravi za bajram je baklava. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te je Bošnjaci pripremaju za bajram, dok je Hrvati, u dijelovima srednje Bosne, Posavine […]

Dvadeset i sedam godina nakon rušenja, otvorena je Aladža džamija. To je omogućila Vakufska direkcija Turske, koja je finansirala obnovu sa gotovo 2.300.000 eura. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su brojni državni i vjerski zvaničnici, predstavnici međunarodne zajednice i građani. Više u prilogu novinarke Al Jazeere Nadine Maličbegović.

U BiH ponovno se otvaraju rasprave o statusu Islamske zajednice. Za razliku od Katoličke i Pravoslavne crkve, ta vjerska zajednica i dalje nema zaključen ugovor s državom. Pravni stručnjaci smatraju da se time krše prava muslimana. Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za ugovor, nije ga još stavilo na dnevni red.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO