Šukalo: Nacionalizam je posljednja linija odbrane kriminala

NSRS na posebnoj sjednici raspravlja o izvještaju Komisije za Srebrenicu usvojenom prije 14 godina. Sjednica je sazvana na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika. U zaključcima koje su potpisali predstavnici svih stranaka, osim koalicije Domovina, navodi se da Skupština odbacuje izvještaj za Srebrenicu. Uz to, od Vlade RS zatraženo je da formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja […]

NSRS na posebnoj sjednici raspravlja o izvještaju Komisije za Srebrenicu usvojenom prije 14 godina.

Sjednica je sazvana na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika. U zaključcima koje su potpisali predstavnici svih stranaka, osim koalicije Domovina, navodi se da Skupština odbacuje izvještaj za Srebrenicu. Uz to, od Vlade RS zatraženo je da formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja bi utvrdila, kako navode, činjenice o stradanju Srba i Bošnjaka u Srebrenici i okolini, te Srba u Sarajevu. Komisija za Srebrenicu u izvještaju navodi da je u tom gradu u julu 1995. nestao 7.801 Bošnjak. Predsjednik RS tvrdi da je ta brojka netačna, a navodi i kako se u izvještaju ne spominje stradanje Srba u tom dijelu BiH.

Premijer u vrijeme usvajanja izvještaja Komisije za Srebrenicu kaže da od njega niko nije tražio usvajanje tog dokumenta ali kako je bilo mnogo indirektnih pritisaka.

U Banjaluci je Adam Šukalo, poslanik u NSRS.