Smiljanić o posebnoj raspravi o izvještaju o Srebrenici u NSRS

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska, na posebnoj sjednici, raspravlja o izvještaju komisije za Srebrenicu usvojenom prije 14 godina. Sjednica je zakazana na zahtjev predsjednika entiteta Milorada Dodika. Zahtjev je obrazložio odlukom predstavnika srebreničkih udruga da popis s imenima 22.000 osoba koje se mogu dovesti u vezu s genocidom dostave njemačkom pravosuđu. Dodik je, u […]

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska, na posebnoj sjednici, raspravlja o izvještaju komisije za Srebrenicu usvojenom prije 14 godina.
Sjednica je zakazana na zahtjev predsjednika entiteta Milorada Dodika. Zahtjev je obrazložio odlukom predstavnika srebreničkih udruga da popis s imenima 22.000 osoba koje se mogu dovesti u vezu s genocidom dostave njemačkom pravosuđu. Dodik je, u uvodnom obraćanju, genocid u Srebrenici nazvao dogovorenom tragedijom sa ciljem sotoniziranja Srba. Komisija za Srebrenicu u izvještaju navodi kako je u tom gradu u julu 1995. godine nestao 7.801 Bošnjak.
Predsjednik RS-a tvrdi kako je ova brojka netačna, a navodi i kako se u izvještaju ne spominje stradanje Srba u tom dijelu BiH.

Sjednicu Skupštine prati Ljiljana Smiljanić.