Kabalan o evakuaciji ‘Bijelih šljemova’ iz Sirije

Gotovo 800 pripadnika Civilne zaštite i članova njihovih porodica, na zahtjev Ujedinjenih naroda, evakuirano je s jugozapada Sirije preko izraelskog teritorija. U Jordanu im je osiguran privremeni azil. Trebali bi biti izmješteni u više zapadnih zemalja. Dobrovoljni spasioci, poznati i kao “Bijeli šljemovi”, godinama su provodili operacije u kojima su spašene hiljade osoba na području […]

Gotovo 800 pripadnika Civilne zaštite i članova njihovih porodica, na zahtjev Ujedinjenih naroda, evakuirano je s jugozapada Sirije preko izraelskog teritorija.

U Jordanu im je osiguran privremeni azil. Trebali bi biti izmješteni u više zapadnih zemalja. Dobrovoljni spasioci, poznati i kao “Bijeli šljemovi”, godinama su provodili operacije u kojima su spašene hiljade osoba na području pod kontrolom sirijske opozicije. Koordinirana akcija evakuacije provedena je nakon procjene da bi ih ostanak na području koje preuzima sirijska vlada doveo u smrtnu opasnost.

Evakuaciju “Bijelih šljemova” za Al Jazeeru je komentirao Marwan Kabalan iz Arapskog centra za istraživanje i političke studije.