Dodik u Predsjedništvu BiH: Što prije ukinuti dužnost visokog predstavnika

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Šefik Džaferović iz reda bošnjačkog naroda, Milorad Dodik iz reda srpskog naroda i Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda – položili su u utorak zakletvu i preuzeli dužnost u naredne četiri godine, kao sedmi saziv državnog Predsjedništva. Predsjedanje u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine po automatizmu preuzima član […]

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Šefik Džaferović iz reda bošnjačkog naroda, Milorad Dodik iz reda srpskog naroda i Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda – položili su u utorak zakletvu i preuzeli dužnost u naredne četiri godine, kao sedmi saziv državnog Predsjedništva.

Predsjedanje u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedanja prethodnog saziva, ukoliko članovi konsenzusom ne odluče drugačije.

Prvih osam mjeseci predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u novom sazivu bit će Milorad Dodik.

U svom inauguralnom govoru Dodik je rekao da mu je čast što je preuzeo dužnost člana Predsjedništva BiH, zajedno sa svojim kolegama, ali i ponovio da mu je “matična baza Republika Srpska i srpski narod”.