Ahić: Politikanstvo se unosi u prostor zveckanja oružjem

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da vlasti u bh. entitetu RS formiranjem paravojnih jedinica žele zaplašiti građane. Ističe da okupljanje osoba s kriminalnim dosjeima u paravojne jedinice može poslužiti samo kao mehanizam pritiska na građane koji se usuđuju da misle ili djeluju suprotno stavovima vlasti. Mektić je ranije potvrdio da posjeduje informacije o osnivanju […]

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da vlasti u bh. entitetu RS formiranjem paravojnih jedinica žele zaplašiti građane.

Ističe da okupljanje osoba s kriminalnim dosjeima u paravojne jedinice može poslužiti samo kao mehanizam pritiska na građane koji se usuđuju da misle ili djeluju suprotno stavovima vlasti. Mektić je ranije potvrdio da posjeduje informacije o osnivanju paravojnih jedinica sastavljenih od pripadnika udruženja “Srbska čast”. U medijima su se pojavile i fotografije pripadnika tog udruženja u prostorijama Narodne skupštine RS-a, gdje su u decembru prošle godine prisustvovali skupu u organizaciji Veterana RS, odnosno ogranka tog udruženja, kojeg čine potomci veterana.

Naš gost je profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Jasmin Ahić.