Kontekst: Obavještajni nesporazumi Hrvatske i BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić demantuje tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o 10.000 moguće opasnih osoba u Bosni i Hercegovini te špekulacije o prisluškivanjima.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je za Al Jazeeru da sigurnosno-obavještajne agencije u toj zemlji nisu prisluškivale niti pratile hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a ni druge visoke zvaničnike susjedne države, kako je to objavio hrvatski sedmičnik “Nacional”. Mektić je rekao da OSABiH radi u skladu s Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine i da će, bude li trebalo, štititi i ekonomske interese države ako su ugroženi. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine još je jednom demantovao navode hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 moguće opasnih osoba u Bosni i Hercegovini koje su sigurnosna prijetnja Hrvatskoj i pozvao hrvatske obavještajne agencije da kolegama u Bosni i Hercegovini ustupe takve podatke ako ih imaju.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i saborski zastupnik Vlaho Orepić rekao je da na cijelom području jugoistočnog susjedstva Hrvatske ima 1000 potencijalno opasnih selefija.

Mektić i Orepić o ovim i sličnim obavještajnim aferama u regiji govorili su za Kontekst.

Emisiju vodio Saša Ćeramilac, uredila Žana Kovačević.