Kontekst: Parlamentarni izbori u Njemačkoj

Desetak dana je ostalo je do njemačkih parlamentarnih izbora. U debatama kandidata preovladavaju teme poput izbjegličke politike, odnosa prema Turskoj, sankcija Rusiji i budućnosti socijalnog sistema. Za većinu Vladinih političkih projekata u prethodne četiri godine zajednički su bile odgovorne članice velike koalicije CDU/CSU i SPD-a. Koji su predizborni argumenti demohrišćana, a koji socijaldemokrata Njemačke? Da […]

Desetak dana je ostalo je do njemačkih parlamentarnih izbora. U debatama kandidata preovladavaju teme poput izbjegličke politike, odnosa prema Turskoj, sankcija Rusiji i budućnosti socijalnog sistema. Za većinu Vladinih političkih projekata u prethodne četiri godine zajednički su bile odgovorne članice velike koalicije CDU/CSU i SPD-a.

Koji su predizborni argumenti demohrišćana, a koji socijaldemokrata Njemačke? Da li čelnik SPD-a Martin Schulz može preuzeti funkciju kancelara ili će Angela Merkel nakon 12 godina i dalje voditi njemačku vladu?

O ovome razgovaramo sa našim gostima. U Beogradu je politikolog Dragan Đukanović, u Zagrebu pravnik i politikolog Goran Bandov i u Berlinu politički analitičar Bodo Weber.