Ahmetaj o prekidu konstituirajuće sjednice Skupštine Kosova

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova ponovo je prekinuta jer još nije postignut dogovor o izboru predsjednika parlamenta. Sjednica je nastavljena jutros, ali je ubrzo prekinuta jer poslanici koalicije PAN Ramusha Haradinaja nisu željeli da učestvuju u radu Skupštine, uz obrazloženje da je sjednica sazvana bez konsultacija s parlamentarnim strankama. Nakon toga, propao je i pokušaj dogovora […]

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova ponovo je prekinuta jer još nije postignut dogovor o izboru predsjednika parlamenta.

Sjednica je nastavljena jutros, ali je ubrzo prekinuta jer poslanici koalicije PAN Ramusha Haradinaja nisu željeli da učestvuju u radu Skupštine, uz obrazloženje da je sjednica sazvana bez konsultacija s parlamentarnim strankama. Nakon toga, propao je i pokušaj dogovora šefova svih parlamentarnih grupa o novom nastavku sjednice. Koalicija PAN, pobjednik izbora, najavila je da je spremna da umjesto Kadrija Veselija predloži novog kandidata za predsjednika Skupštine, uz uslov da ostale stranke podrže imenovanje Ramusha Haradinaja za premijera Kosova. Skupština Kosova trenutno je blokirana podjelom na dva bloka sa po 60 poslanika.