Protest turske opozicije u Istanbulu

U Turskoj, protestna šetnja pod nazivom “Marš za pravdu”, koju je predvodio čelnik opozicione Republikanske narodnjačke partije, CHP-a, Kemal Kilicdaroglu, okončana je skupom u Istanbulu.  U kvartu Maltepe okupilo se više desetina hiljada ljudi. Prema riječima organizatora, marš izražava ‘kolektivnu, nestranačku želju za nezavisnim i fer pravosudnim sistemom’. Kemal Kilicdaroglu je na marš dug više […]

U Turskoj, protestna šetnja pod nazivom “Marš za pravdu”, koju je predvodio čelnik opozicione Republikanske narodnjačke partije, CHP-a, Kemal Kilicdaroglu, okončana je skupom u Istanbulu. 
U kvartu Maltepe okupilo se više desetina hiljada ljudi. Prema riječima organizatora, marš izražava ‘kolektivnu, nestranačku želju za nezavisnim i fer pravosudnim sistemom’.
Kemal Kilicdaroglu je na marš dug više od 430 kilometara od Ankare do Istanbula krenuo sredinom juna. Povod je bilo hapšenje poslanika CHP-a koji je osuđen na 25 godina zatvora na osnovu optužbi za odavanje povjerljivih informacija medijima. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ranije je rekao da je marš pokušaj da se utiče na pravosuđe.