Jahshan: Potkopana kampanja protiv Katara

“Washington post” je objavio da Ujedinjeni Arapski Emirati stoje iza hakiranja katarske novinske agencije, nakon čega je počela zaljevska kriza. List se poziva na izvore iz američkih obavještajnih agencija koje su bile uključene u istragu. Web stranica nacionalne novinske agencije Katara hakirana je 24. maja, nakon čega su na stranicu postavljene lažne izjave pripisane emiru […]

“Washington post” je objavio da Ujedinjeni Arapski Emirati stoje iza hakiranja katarske novinske agencije, nakon čega je počela zaljevska kriza.

List se poziva na izvore iz američkih obavještajnih agencija koje su bile uključene u istragu.

Web stranica nacionalne novinske agencije Katara hakirana je 24. maja, nakon čega su na stranicu postavljene lažne izjave pripisane emiru ove zemlje. Dan kasnije, Saudijska Arabija i Emirati blokirali su pristup web stranici Al Jazeere i još nekoliko katarskih medija. Kriza je početkom juna prerasla u blokadu Dohe koja je izrazila žaljenje zbog učešća visokih zvaničnika Emirata u činu suprotnom međunarodnom pravu. Ambasador Emirata u SAD-u odbacio je navode američkog lista.

Izvršni direktor Arapskog centra u Washingtonu Khalil Jahshan smatra da je izvještajem o miješanju Emirata oslabljena pozicija arapskih država koje su uvele blokadu Kataru.