Bishara o odnosu SAD-a prema krizi u Zaljevu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da nijedna civilizirana zemlja ne bi trebala tolerirati nasilje ni dopustiti, kako je rekao, širenje zle ideologije. Pozvao je Katar, ali i druge zemlje, da pojačaju napore u borbi protiv terorizma. Samo sat prije Trumpove izjave, američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je četiri zaljevske države da ublaže sankcije […]

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da nijedna civilizirana zemlja ne bi trebala tolerirati nasilje ni dopustiti, kako je rekao, širenje zle ideologije. Pozvao je Katar, ali i druge zemlje, da pojačaju napore u borbi protiv terorizma.

Samo sat prije Trumpove izjave, američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je četiri zaljevske države da ublaže sankcije Kataru. On je rekao da je katarski emir učinio pomak na zaustavljanju financijske podrške i protjerivanju terorističkih elemenata iz zemlje, ali da mora učiniti više. Također, dodao je da operacije američke vojske u toj zemlji nisu prekinute, ali da im novonastala situacija otežava dugoročno planiranje operacija.

Za političkog analitičara Marwana Bisharu kontradiktorni stavovi američkog predsjednika Trumpa i državnog sekretara Tillersona imaju tri objašnjenja.