Žigmanov o nesuočavanju Srbije sa prošlošću

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je da se u Srbiji pokrene postupak protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja zbog progona hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva početkom 90-tih godina. “Miting Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima 6. maja 1992. kada je u njegovom prisustvu pročitan popis “nepodobnih” građana hrvatske nacionalnosti, bio je uvod u nasilje, ubistva i progon, […]

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je da se u Srbiji pokrene postupak protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja zbog progona hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva početkom 90-tih godina. “Miting Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima 6. maja 1992. kada je u njegovom prisustvu pročitan popis “nepodobnih” građana hrvatske nacionalnosti, bio je uvod u nasilje, ubistva i progon, najprije u tom, a zatim u još 20 mjesta u Srijemu”, navodi se u njihovom saopštenju. Smatraju da to što je Haški sud oslobodio Šešelja krivice ne znači da nije kriv i da mu se ne može suditi u Srbiji.  

O tome, da li ima političkog suočavanja s prošlošću u Srbiji u vezi sa događajem u Hrtkovcima, razgovarali smo as Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.