Aljaf o sudbini ‘zona deeskalacije’ u Siriji

Assadova avijacija bombardovala je naselje pod kontrolom opozije u sirijskoj pokrajini Hama, koje spada u jednu od “zona deeskalacije”, prema sporazumu između Rusije, Turske i Irana postignutom u petak. Zone obuhvataju područja pod kontrolom opozicionih grupa širom Sirije, koje bi trebale biti zatvorene za rusku i avijaciju sirijske vlade, u zamjenu za borbu protiv grupa kvalificiranih […]

Assadova avijacija bombardovala je naselje pod kontrolom opozije u sirijskoj pokrajini Hama, koje spada u jednu od “zona deeskalacije”, prema sporazumu između Rusije, Turske i Irana postignutom u petak. Zone obuhvataju područja pod kontrolom opozicionih grupa širom Sirije, koje bi trebale biti zatvorene za rusku i avijaciju sirijske vlade, u zamjenu za borbu protiv grupa kvalificiranih kao terorističke organizacije.  Opozicija je odbila dogovor, uz obrazloženje da je Iran sukobljena strana, zbog čega ne može biti garant sporazuma. 

O sudbini potpisanog memoranduma razgovarali smo sa Bakhtiyarom Aljafom, direktorom Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.