Katilović o budućnosti cyber napada

Čelnici Microsofta upozorili su vlade svijeta da hakerske napade, koji su od petka zabilježeni u 150 zemalja, shvate kao poziv na buđenje. Vlade su krive što podatke čuvaju na ranjivim softverima, kojima hakeri lako mogu da pristupe.   Predsjednik Microsofta Brad Smith u svom blogu tvrdi da novi virus koristi nedostatak Windowsa koji su hakeri […]

Čelnici Microsofta upozorili su vlade svijeta da hakerske napade, koji su od petka zabilježeni u 150 zemalja, shvate kao poziv na buđenje.
Vlade su krive što podatke čuvaju na ranjivim softverima, kojima hakeri lako mogu da pristupe.  

Predsjednik Microsofta Brad Smith u svom blogu tvrdi da novi virus koristi nedostatak Windowsa koji su hakeri identifikovali i ukrali od američke obavještajne agencije.
Ruski predsjednik Vladimir Putin u Pekingu je poručio da bi virus, kreiran u obavještajnim službama, mogao da se vrati kao bumerang njegovim kreatorima. Novi slučajevi napada zabilježeni su na početku radne sedmice u manjoj mjeri u Južnoj Koreji, Australiji i na Novom Zelandu, a prijavile su ih i japanske kompanije Nissan i Hitachi.
Francuski Renault saopštio je da 90 odsto fabrika danas radi normalno, nakon što su zbog hakerskog napada obustavili dio proizvodnje.     

O posljednjim hakerskim napadima razgovarali smo sa Dušanom Katilovićem, stručnjakom za informatičku sigurnost.