Rondić o reakcijama na ishod referenduma u Turskoj

Glavna turska opoziciona Republikanska narodna partija pozvala je na poništenje referenduma. Njen potpredsjednik Bulent Tezcan izjavio je da je stranka primila mnogo pritužbi građana na proces glasanja te da je odluka izborne komisije, da prihvati listiće bez pečata, protivzakonita. Rekao je da će CHP ponijeti tužbu protiv opštinske izborne vlasti, te da su sa tužbama […]

Glavna turska opoziciona Republikanska narodna partija pozvala je na poništenje referenduma.

Njen potpredsjednik Bulent Tezcan izjavio je da je stranka primila mnogo pritužbi građana na proces glasanja te da je odluka izborne komisije, da prihvati listiće bez pečata, protivzakonita. Rekao je da će CHP ponijeti tužbu protiv opštinske izborne vlasti, te da su sa tužbama spremni ići ka Ustavnom sudu Turske i Evropskom sudu za ljudska prava.

Predsjednik Visoke izborne komisije Sadi Güven rekao je da su svi glasački listići i koverte koji su dati glasačima u Turskoj važeći. Istakao je da je odluku da se listići bez pečata koriste donijela Komisija u posljednjem trenutku, kao i da je Vlada Turske prethodno dozvolila taj potez.

U Ankari je Adnan Rondić.