Kontekst: Deminiranje i sigurnost

Blizu pola miliona građana Bosne i Hercegovine i 20 godina nakon završetka rata ugroženo je minama. Pod minama su još hiljade kvadratnih kilometara i u Hrvatskoj. Kako osigurati zaštitu stanovništvu i okončati deminiranje na teritoriji dvije države? O opasnostima od mina, sigurnosti deminera i stanovništva u Kontekstu govore: Saša Obradović, vršitelj dužnosti direktora Centra za uklanjanje […]

Blizu pola miliona građana Bosne i Hercegovine i 20 godina nakon završetka rata ugroženo je minama. Pod minama su još hiljade kvadratnih kilometara i u Hrvatskoj. Kako osigurati zaštitu stanovništvu i okončati deminiranje na teritoriji dvije države?

O opasnostima od mina, sigurnosti deminera i stanovništva u Kontekstu govore: Saša Obradović, vršitelj dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC-a); Radoslav Živković, predsjednik Udruženja za borbu protiv mina “STOP Mines” i Mario Iveković, predsjednik “Novog sindikata”, koji zastupa radnike tvrtke za deminiranje Mungos.

Voditelj je Adnan Rondić, a uvodnu priču iz Hrvatske pripremila je reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.