Kontekst: Festival knjige

Od samog početka 17. vijeka, kada je štampan prvi dio Servantesovog Veleumnog plemića Don Kihota od Manče – koji se smatra kamenom temeljcem zapadnoevropske književnosti, interes javnosti za romane ne jenjava. Mijenja oblike, forme i intenzitet, ali je tu. U današnjem digitalnom dobu festivali književnosti pokušavaju održati knjigu i sačuvati njen utjecaj. Tako je širom […]

Od samog početka 17. vijeka, kada je štampan prvi dio Servantesovog Veleumnog plemića Don Kihota od Manče – koji se smatra kamenom temeljcem zapadnoevropske književnosti, interes javnosti za romane ne jenjava. Mijenja oblike, forme i intenzitet, ali je tu. U današnjem digitalnom dobu festivali književnosti pokušavaju održati knjigu i sačuvati njen utjecaj. Tako je širom svijeta, ali i u našoj regiji. 

 

O tome šta festivali donose piscima, a šta publici, kolika je važnost saradnje pisaca i izdavača i koliko je u svemu prostora za mlade pisce pričali smo s našim gostima: u Sarajevu – autor i direktor knjižare i izdavačke kuće ‘Buybook’ Damir Uzunović, u Beogradu – pisac i urednik Marko Vidojković, u Zagrebu – pisac i osnivač izdavačke kuće ‘Fraktura’ Seid Serdarević.

 

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović.