Kontekst: Hrvatsko-srpski odnosi

Može li Hrvatska zaustaviti Srbiju na putu ka Evropi? Kako na te pokušaje reaguje Evropska komisija? Vjeruje li Zagreb Beogradu, Beograd Zagrebu ili na povjerenju treba raditi? Evropa ne prihvata da Hrvatska Briselu nameće ono što oni smatraju bilateralnim pitanjima. Ovakav stav nije ništa novo, čuli smo ga više puta u evropskim reagovanjima na probleme […]

Može li Hrvatska zaustaviti Srbiju na putu ka Evropi? Kako na te pokušaje reaguje Evropska komisija? Vjeruje li Zagreb Beogradu, Beograd Zagrebu ili na povjerenju treba raditi?

Evropa ne prihvata da Hrvatska Briselu nameće ono što oni smatraju bilateralnim pitanjima. Ovakav stav nije ništa novo, čuli smo ga više puta u evropskim reagovanjima na probleme koje među sobom imaju i druge zemlje članice i kandidati za Evropsku uniju. Za Komisiju zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji primjenjuje Srbija nije sporan i oni, kako su rekli, s nestrpljenjem očekuju otvaranje poglavlja 23 s Beogradom. Gosti Konteksta su: u Sarajevu Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju i u Zagrebu Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske.

 

Emisiju vodi Ivana Momčilović-Odobašić.

Uvodni prilog o srpsko-hrvatskim odnosima pripremila je Nejra Kozarić.