Kontekst: Stanje u javnim servisima

Kakvo je stanje u javnim servisima zemalja u regiji? Ispunjavaju li svoju osnovnu funkciju nepristrasnog i etičkog informisanja? Koliko su snažni utjecaji političkih stranaka na njihov rad? Kakva je budućnost javnih RTV-sistema? Menadžment RTVBiH je u više navrata pozvao najviše pozicionirane ličnosti te zemlje da, u interesu države i svih njenih građana, spriječe gašenje javnih […]

Kakvo je stanje u javnim servisima zemalja u regiji? Ispunjavaju li svoju osnovnu funkciju nepristrasnog i etičkog informisanja? Koliko su snažni utjecaji političkih stranaka na njihov rad? Kakva je budućnost javnih RTV-sistema? Menadžment RTVBiH je u više navrata pozvao najviše pozicionirane ličnosti te zemlje da, u interesu države i svih njenih građana, spriječe gašenje javnih servisa, koji su godinama u višemilionskim dugovima. Prednacrtom novog zakona o javnom servisu Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predlaže formiranje tri kanala s programima koji bi se emitovali na jezicima i pismima tri konstitutivna naroda iz tri studija: u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu. Takav prijedlog osudili su radnici BHRT-a, ali i menadžment dva preostala javna operatera: Radio-televizije Republike Srpske i Radio-televizije Federacije BiH. Postavljeno je i pitanje: Kako će se u državi koja ima hronični problem s naplatom takse, umjesto jednog kanala na nivou BiH, u budućnosti finansirati tri?

O tome, ali i o stanju u kojem se nalaze javni servisi u Hrvatskoj i Srbiji, u „Kontekstu“ razgovaramo: u Sarajevu s Belminom Karamehmedovićem, generalnim direktorom BHRT-a, u Beogradu s Gordanom Suša, članicom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, te u Zagrebu sa Sašom Lekovićem, predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva. Voditelj je Adnan Rondić.